Харчування дітей – пріоритетне завдання школи
Харчування дітей – пріоритетне завдання школи
07.01.2025 року відділом освіти, молоді та спорту Прибужанівської сільської ради на виконання Програми реформування та організації харчування дітей у закладах загальної середньої освіти Миколаївської області на 2024-2027 роки, затвердженої розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 26 січня 2024 року № 22-р (із змінами), проведено робочу нараду з комірниками та медсестрами закладів загальної середньої освіти громади за підсумками роботи в першому семестрі.
Учасники наради обговорили питання щодо реалізації основних принципів організації якісного, збалансованого харчування, неухильного виконання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), особливостей практичного застосування програм-передумов під час дії правового режиму воєнного стану.
Головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Калина О. П. акцентувала увагу присутніх на необхідності виконання вимог Постанови КМУ № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Ольга Петрівна повідомила, що в першому семестрі 2024-2025 навчального року особлива увага була приділена забезпеченню якісним гарячим харчуванням 180 учнів 1–4 класів, які харчуються за рахунок бюджету громади, а з 01.11.2024 року за рахунок коштів державної субвенції. Середня вартість їх дітодня становила близько 40 грн.
Окремо зупинилася спеціаліст на забезпеченні гарячими сніданками дітей пільгових категорій 5-11 класів. Станом на 01.01.2025 року здійснювалося харчування 286 учнів, хоча сільською радою прийнято рішення харчувати за кошти місцевого бюджету всіх дітей, постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. На жаль, не всі батьки оформили цей статус для своїх дітей. На сьогодні охоплено гарячим харчуванням 77 % учнів.
Далі Ольга Петрівна представила для ознайомлення презентацію з оформленням обідніх столів, сервіровкою та подачею страв у закладах загальної середньої освіти громади.
Гончаренко Марина Юріївна, уповноважена особа з питань проведення публічних закупівель відділу освіти, молоді та спорту, доповіла про стан виконання договорів за 2024 рік та укладені договори на постачання продуктів харчування в 2025 році.
Для належного виконання умов договору, учасникам наради було запропоновано місячні ліміти замовлень продуктів харчування, які прораховані відповідно до перспективного меню, кількості дітей, які харчуються, та норм харчування, і систематизовані спеціалістами господарської групи відділу освіти, молоді та спорту в Exel-таблиці.
Довгаленко Наталія Михайлівна, бухгалтер централізованої бухгалтерії відділу освіти, молоді та спорту, підвела проміжні підсумки запровадження електронного варіанту звітної документації, яка розроблена у відділі для якіснішого й зручнішого обліку продуктів та звітування з харчування.
Підвів підсумок наради начальник відділу освіти, молоді та спорту Алексєєв Сергій Миколайович, який наголосив, що реформа шкільного харчування, розпочата у 2020 році, спрямована на забезпечення дітей якісним, безпечним та повноцінним харчуванням дітей у закладах освіти, формування культури здорового харчування та поширення її серед українських родин. Сергій Миколайович подякував присутнім за докладені зусилля із забезпечення організації якісного харчування, яку в реаліях сьогодення доводиться інколи здійснювати і при відключенні електроенергії, і під час повітряних тривог тощо. Також зазначив, що питанню належної організації харчування дітей у закладах освіти приділяється максимальна увага, воно знаходиться на постійному контролі. Так, у цьому році для всіх шести ЗЗСО громади придбано нові блендери та міксери. Вчасно проведено процедури закупівель та в повному обсязі здійснюється постачання продуктів належної якості. На належному рівні ведеться бухгалтерський облік, оплата продуктів харчування та звітування.
Про зацікавленість присутніх свідчила їхня активність в обговоренні озвучених питань, уточнення, додаткові питання, поради колегам з практики та досвіду роботи. Насамкінець учасникам наради запропоновано й надалі проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості та дітей щодо порядку та умов організації харчування в закладах загальної середньої освіти, важливості здорового раціонального харчування, правильну культуру споживання їжі, організовувати презентацію страв для школярів. Адже всі зміни в системі шкільного харчування, спільні зусилля причетних до його організації – не просто про їжу, меню, технологічне обладнання, а про зміни заради здоров’я молодого підростаючого покоління!