Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Профілактика отруєнь дикорослими грибами

Дата: 20.09.2022 12:20
Кількість переглядів: 861

  Гриби мають властивості вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

Основні причини отруєнь грибами:

  • відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
  • хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
  • недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  • краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині;
  • не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
  • остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
  • гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю;
  • ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

   Слід зазначити, що  і їстивні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та грунті і зазнають біохімічних змін.

    Будьте здорові і завжди пильні! Бережіть себе і своїх близьких!!!

    Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь