A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Профілактика отруєнь дикорослими грибами

Дата: 20.09.2022 12:20
Кількість переглядів: 727

  Гриби мають властивості вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

Основні причини отруєнь грибами:

  • відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
  • хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
  • недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  • краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині;
  • не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
  • остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
  • гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю;
  • ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

   Слід зазначити, що  і їстивні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та грунті і зазнають біохімічних змін.

    Будьте здорові і завжди пильні! Бережіть себе і своїх близьких!!!

    Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь