A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

САМООЦІНЮВАННЯ освітньої діяльності Мартинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів за 2020-2021 навчальний рік

Дата: 25.08.2021 16:47
Кількість переглядів: 7910

САМООЦІНЮВАННЯ
освітньої діяльності
Мартинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів
за 2020-2021навчальний рік

Ухвалено рішенням педагогічної ради :

протокол від 07.06.2021 № 8

Мартинівське
2021

САМООЦШЮВАННЯ освітньої діяльності
Мартинівської ЗОШ І-ІІІ ст. (станом на 07.06.2021 з
пріоритетністю періоду – 2020-2021 н. р.)

 

  1. ПРЕЗЕНТАЦІЙНА КАРТА ЗАКЛАДУ

Мартинівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів  Прибужанівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області розташована за адресою: 56525, с. Мартинівське, вул. БОС-2, буд.  15а

ШКОЛА РАДОСТІ ДЛЯ ДІТЕЙ, ТВОРЧОСТІ ДЛЯ ПЕДАГОГІВ,
СПОКОЮ ДЛЯ БАТЬКІВ

Освіта є основою інтелектуального, духовного, фізичного і культурного розвитку особистості, її успішної соціалізації, економічного добробуту, запорукою розвитку суспільства, об’єднаного спільними цінностями і культурою, та держави.

Метою освіти є:

  • всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, її талантів, інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей;
  • формування цінностей і необхідних для успішної самореалізації компетентностей;
  • виховання відповідальних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству, збагачення на цій основі інтелектуального, економічного, творчого, культурного потенціалу Українського народу;
  • підвищення освітнього рівня громадян задля забезпечення сталого розвитку України та її європейського вибору.

[ЗУ «Про освіту» від 05.09.2017 р. №2145-УПІ|

ФІЛОСОФІЯ ЗАКЛАДУ

Навчати та виховувати так, щоб у кожному дитячому серці запалити вогник пізнання, мислення, добра

НАШІ ЦІННОСТІ:

  1. досконалість у своїй справі: вчити та вчитися;
  2. успіх, повага та самоповага за рахунок особистої праці;
  3. повага до особистості дитини та дорослого;
  4. патріотизм, прихильність духовним і культурним цінностям своєї країни;
  5. здоровий спосіб життя;

  1. освіти.

 

Рік заснування закладу

19

Директор закладу

Петрушкова Наталія Миколаївна

Мова навчання

українська

Кількість класів

11

Загальне число учнів школи

191

Загальне число учнів 1 класу

25

Забезпечення учнів гарячим харчуванням

51%

Кількість працівників (усього)

34

-        педагогічних

18

-        обслуговуючих

16

Загальна площа всіх приміщень

2423 м2

Кількість робочих місць у комп'ютерному класі

10

Кількість класних кімнат

12

Актова зала

1

Спортивна зала

1

їдальня

1

Медичний кабінет

1

Кімната Бойової Слави

1

Книжковий фонд:

 

-        художньої літератури

18098

Голова ради закладу

Шпак Ольга Анатоліївна

Голова профспілкового комітету

Шпак Ольга Анатоліївна

Заклад співпрацює з:

ДНЗ «Колосок», Центр дозвілля молоді, в/ч А1478

Площа земельної ділянки

2,5 га

 

 

2. Загальні показники роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.    Забезпечення безпечних та комфортних умов для навчання та праці

Територія і приміщення закладу освіти чисті та охайні. На території старі дерева омолоджені обрізкою. На подвір’ї школи  облаштовано квітники, які є доглянутими та упорядкованими. Територія навколо будівлі закладу освітлюється у вечірній та нічний час. Наявні футбольне поле та волейбольний майданчик, яма для стрибків в довжину та бігові доріжки різної дистанції. Спортивний майданчик потребує оновлення і доповнення фізкультурно-спортивним та ігровим обладнанням.

Навчальні корпуси будівлі закладу без явних ознак руйнації, але спостерігається просідання стіни спортивної зали, а також зруйновані пороги біля 2-х пожежних виходів на задній частині двору. Спостерігається просідання підлоги І поверху нового корпусу. Потребують заміни 73 вікна (65%).

Всі класні кімнати непрохідні, їх розміри дозволяють вільно вмістити 1 клас  для проведення уроку. Роздягальні для учнів облаштовані у кожному класі.

У приміщеннях закладу повітряно-тепловий режим та освітлення відповідає санітарним нормам.

Прибирання та провітрювання приміщень здійснюється систематично, відповідно до графіка. У закладі 2 туалети, облаштований відповідно до санітарно-гігієнічних вимог лише 1 (окремі кабінки, сучасний ремонт, наявне рідке мило) та утримуються в належному стані.

Кількість учнів закладу (191 особа) не перевищує його проектної потужності (250 осіб). Середня наповнюваність класів становить 18 учнів.

100% педагогічних працівників забезпечені робочими місцями: за 100°% учителів закріплені класні кімнати, а також наявна учительська, де створені середні умови для роботи.

У  вестибюлі на I поверсі встановлено телевізор. Стіни оформлені мотивуючими розвиваючими наліпками, зображеннями, інформаційними стендами тощо.

Класні кімнати переважно на середньому рівні обладнані 1 мультимедійною дошкою, 5 телевізорами, 1ноутбук та 2 комп’ютери.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

засобами навчання для виконання відповідної навчальної програми. Так, у школі 2 мультимедійні комплекси (кабінети № 6, 23), 16 телевізорів (№2, 7, 10. 16, 20, 31, 35, 40, 42, 48, 49, 51, 55, бібліотека, методичний кабінет, рекреація на II поверсі), 4 проектори з екранами (№25, актова зала), 15 принтерів-сканерів (адміністративні та навчальні кабінети). Кабінети оснащені офісними та шкільними меблями, проте в окремих кабінетах (№ 2, З, 4. 5, 26, 27, 28, 33, 34, 46) застарілі шафи, які є естетично непривабливими та (№1, 2, 21, 24, 28, 33, 34, 43, 45) парти і стільці, а в кабінеті №25- стільці потребують заміни. У спальні застарілі залізні ліжка. Крім того, у кабінетах № 6, 7, 10, 17, 19, 24, 33, 54 потребує оновлення підлога. Відповідно до наказу МОН України від 23.03.2018 № 283 у всіх початкових класах створені необхідні осередки, замінені шкільні меблі на сучасні мобільні, значно поповнено актуальними дидактичними і роздатковими матеріалами. Проте всупереч наказів МОН України № 574 від 29.04.2020, № 143 від 07.02.2020 не всі навчальні кабінети закладу забезпечені засобами навчання та обладнанням згідно Типового переліку. Так, в середньому кабінети початкових класів забезпечені дидактичним і технічним обладнанням на 80%, 5-9 класів - на 65%. Оплата за кабінети здійснюється 3-м вчителям (кабінети № 6, 20, 35-36).

Для належної організації освітнього процесу, змістовного дозвілля учнів, позаурочних заходів використовується 1 спортивний зал, актова зала,  бібібліотека. Проте для забезпечення якісної роботи ГПД не вистачає приміщення для кімнати відпочинку, обладнання та атрибутів для проведення рольових ігор, моделей, предметів навколишнього світу, наборів настільних ігор тощо.

Бібліотека закладу освіти має місце для проведення занять та пасивного відпочинку (оформлені зони «Книги - наші друзі», виставкова зона), облаштована ПК. Художня література, в тому числі твори сучасних авторів, поповнюється під час щорічної всеукраїнської акції «Подаруй бібліотеці книгу» та завдяки піклуванню батьківського комітету.

У закладі освіти створені умови для здорового харчування учнів. Наявний власний харчоблок, обідні зали на  60 учнів. Харчоблок забезпечений необхідним обладнанням (плити, духова шафа, м’ясорубка, холодильне обладнання тощо),  меблями, які потребують заміни на сучасні, але утримуються в належному вигляді. У 2021 році на харчоблоці та в їдальні проведено поточний ремонт ( заміна вікон – у 2019 році). Гарячим харчуванням охоплено близько 90 учнів.

Дизайн освітнього середовища функціональний та адаптивний, що дає змогу максимально ефективно використовувати приміщення й територію закладу в освітньому процесі. В цілому освітнє середовище закладу мотивує учнів оволодівати ключовими компетентностями та спонукає їх вести здоровий та екологічний спосіб життя.

У закладі створені умови для безпечного використання інтернету, формування інформаційно-цифрових компетентностей, зокрема навичок безпечної поведінки та кібербезпеки. Так, школа охоплена  Інтернетом в окремих кабінетах.

У закладі дотримуються норм охорони праці, пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності. Відповідні розділи наявні в локальних документах (річний план роботи школи розділ «Охорона праці»; Правила внутрішнього трудового розпорядку Розділ II, п.6; Колективний договір містить розділ IX “Охорона праці і здоров'я”) та ведеться відповідна документація відповідальними за охорону праці Сердюковою О.П., пожежну безпеку – Бугай Н.В.: журнали реєстрації вступного та журнал інструктажів з працівниками школи (первинного, позапланового, цільового); журнали реєстрації первинного, позапланового, цільового інструктажів зі здобувачами освіти; журнал оперативного контролю за станом охорони праці; класні журнали (наявність вступного інструктажу та бесіди з БЖ); накази з кадрових питань; накази з основної діяльності.

Учасники освітнього процесу в основному знають вимоги охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки, правила поведінки в умовах надзвичайних ситуацій та дотримуються цих вимог і правил. У вчителів фізики, хімії, біології, трудового навчання і технологій, фізичної культури, кабінеті  інформатики наявна  необхідна документація щодо норм техніки безпеки та охорони праці.

Педагогічні працівники обізнані з правилами реагування у разі, якщо учасник освітнього процесу травмується та/або в нього раптово погіршиться самопочуття, і вживають необхідних заходів у таких ситуаціях.

У школі приділяється увага інформуванню учасників освітнього процесу щодо норм охорони праці, пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності. Так, на всіх поверхах є тематичні інформаційні стенди, пам’ятки; класні керівники проводять щороку від 3-х до 10-ти бесід щодо дотримання правил та поведінки у різних надзвичайних ситуаціях, про що наявні записи у класних журналах; традиційно проводяться декади, місячники пожежної безпеки, охорони праці, «Увага, діти на дорозі», зустрічі із представниками спеціальних служб (пожежної частини, поліції, Служби у справах дітей), екскурсії до пожежної частини міста та інші. У закладі постійно проводиться навчання з охорони праці, інструктажі. У 2020-2021 н. р. у зв’язку з запровадженим карантином практичні навчальні заняття не проводилися.

Проте у закладі відсутня пожежна сигналізація і дерев'яні конструкції даху не просочені спеціальним антипожежним розчином. Схеми евакуації на поверхах застарілі, потребують оновлення.

Рівень - середній

  1. Створення освітнього середовища, вільного від будь-яких форм

насильства та дискримінації.

Програма протидії булінгу, домашньому насильству, профілактики правопорушень та злочинів серед учнівської молоді, є складовою річного плану роботи школи. Заходи проводяться регулярно відповідно до виховного плану роботи. У школі діє Рада профілактики  правопорушень та бездоглядності серед підлітків. Протягом  2020-2021 н.р. проведено 5 засідань, в ході яких проведені профілактичні бесіди з 3 учнями та їхніми батьками. Школа активно співпрацює із Службою у справах дітей. Впродовж навчального року надіслано 1 подання щодо притягнення батьків до відповідальності за несумлінне виховання дітей.

Керівництво закладу, педагогічні працівники володіють методиками раннього визначення ознак фізичного і психологічного насильства, зокрема такого, як булінг і мобінг, та знають, як реагувати на їх прояви. За потреби заклад освіти звертається по допомогу до поліції, соціальної служби тощо.

Класні керівники активно співпрацюють з батьками через вайбер-групи, індивідуальні консультації та бесіди, оперативно реагують на будь-які прояви булінгу чи дискримінації на етапі зародження. Середовище закладу в цілому є психологічно комфортним, випадків явно вираженого булінгу чи дискримінації протягом  2020-2021 н.р. не зафіксовано (звернення відсутні).

Учасники освітнього процесу взаємодіють на засадах взаємоповаги: не спостерігаються випадків відкритої образливої поведінки, проявів фізичного або психічного насильства; педагогічні працівники не застосовують фізичного покарання, психологічного насильства. Педагогічні працівники та керівництво закладу освіти здійснюють заходи із запобігання порушення правил поведінки. Відбувається постійне спостереження працівниками закладу за дотриманням правил поведінки учасниками освітнього процесу. Проте зрідка виникають суперечки між учнями на перервах або після уроків, які не залишаються поза увагою педагогів і без відповідного реагування.

У закладі здійснюється постійний аналіз причин відсутності здобувачів освіти, на основі результатів аналізу приймаються відповідні рішення, які є результативними.

Облік відвідування уроків учнями ведуть класні керівники, фіксують кількість відсутніх учнів та причину відсутності. Причини відсутності учня на навчальних заняттях підтверджуються відповідною медичною довідкою закладу охорони здоров’я або письмовим поясненням батьків, що зберігаються в його особовій справі протягом поточного навчального року.

Рівень - достатній

 

Розділ II СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ

 

2.1. Наявність відкритої, прозорої і зрозумілої для здобувачів освіти системи оцінювання результатів навчання

Критерії, правила і процедури оцінювання здобувачів освіти та діяльності педагогічних працівників Мартинівської ЗОШ І-ІІІ ст. прослідковуються у програмовому та календарно-тематичному плануванні з усіх предметів. Визначено норми оцінювання, підходи.

Результати спостережень за уроками членів адміністрації показали, що не всі вчителі в системі і чітко доносять до здобувачів освіти інформацію про критерії, правила та процедури оцінювання їхніх результатів навчання. Більшість вчителів використовують критерії МОН для оцінювання результатів здобувачів освіти, частина вчителів адаптує критерії МОН у відповідності зі специфікою роботи закладу.

Під час відвідування навчальних занять спостерігалося, що вчителі в основному оприлюднюють критерії оцінювання до конкретного виду роботи та до уроку в цілому (використовують додатковий роздатковий матеріал, у якому зазначена кількість балів, яку учень може отримати) та оцінюють результати навчання учнів, відповідно до власноруч розроблених критеріїв.

Рівень – потребує покращення

2.2. Застосування внутрішнього моніторингу, що передбачає систематичне відстеження та коригування результатів навчання кожного здобувача освіти.

У закладі проводиться внутрішній моніторинг результатів навчання здобувачів освіти двічі на рік, аналізується семестрове та річне оцінювання з предметів інваріантної складової робочого навчального плану. За результатами семестрового та річного оцінювання видаються накази по школі , заступник директора з НВР Сердюкова О.П. узагальнює матеріали у довідках, які потім обговорюються з педагогами. Наявний моніторинг в розрізі класів, учнів.

Проте інструментарій здійснення моніторингу потребує покращення. Положення про моніторингові дослідження учнівської та педагогічної діяльності немає, а заходи, заплановані річним планом роботи школи щодо удосконалення системи оцінювання здобувачів освіти, є дещо формальними і не завжди дієвими: (методоперативки, консультації та інші). Відслідковується робота з обдарованими учнями, їх участь в олімпіадах,  всеукраїнських та міжнародних творчих конкурсах. Робота ж з учнями, які мають прогалини в знаннях, потребує систематизації та удосконалення. Розроблено графік консультацій для таких учнів, плани роботи з такими учнями є, окремі вчителі практикують взаємодопомогу учнів з високим рівнем знань тим, хто потребує такої допомоги. Проте навчання з ними носять періодичний та фрагментарний характер, а також відсутня система контролю за результативністю навчання цих учнів.

Адміністрація закладу згідно з перспективним планом вивчення стану викладання предметів інваріантної складової навчальних планів здійснює контроль за станом організаційно-педагогічного та методичного забезпечення викладання навчальних предметів та рівня навчальних досягнень учнів, видаються відповідні накази. За результатами моніторингів здійснюється аналіз результатів навчання здобувачів освіти, приймаються рішення щодо їх корегування. Проте аналізуючи результати, адміністрація звертає увагу переважно на середні показники, не прослідковується індивідуальний поступ учня, так як увага приділяється більше кількісним показникам, ніж якісним.

В ході відвідування уроків встановлено, що педагоги лише фрагментарно застосовують систему оцінювання, спрямовану на реалізацію компетентнісного підходу та індивідуальний поступ учня. Більшість вчителів застосовують лише зрідка елементи формувального оцінювання. Так, вчителі надають учням час на обдумування відповіді, а відповіді при потребі супроводжують питаннями "Чому ти так вважаєш?", "Чи зрозумів ти..?", Чи потрібна моя допомога?". Більшість педагогів зворотній зв'язок учням надають на етапі рефлексії через проведення вправ "Незакінчене речення" ( де учні будують відповідь за алгоритмом "було цікаво....було складно...я зрозумів, що... тепер я зможу...я навчився., я зміг..."), "На мою думку" ("я знаю..я вмію...я знаю над чим ще потрібно попрацювати...", "Згоден-не згоден". Проте зворотний зв'язок щодо якості виконання завдань на уроках прослідковується не завжди, вчителі більшою мірою констатують факт виконання завдання схвалювальними словами типу "Правильно", "Молодець", "Розумничка", але не надають пояснень щодо якості виконання завдання, не аналізують помилки.

Також в ході відвідування уроків встановлено, що в практиці окремих вчителів відсутні чітко сформовані і представлені критерії, не завжди дається учням чіткий інструктаж до виконання завдання. Вчителями - предметниками у 5-9-х класах практично не використовуються на уроках вербальні форми зворотнього зв’язку, такі, як оцінні жести, сигнальні картки, оцінна лінійка та інші, що не дає можливості визначити шляхи коригування стилю, техніки, методики викладання.

Рівень - потребує покращення.

  1. Спрямованість системи оцінювання на формування здобувачів освіти відповідальності за результати свого навчання, здатності до самооцінювання.

Адміністрація закладу під час відвідування уроків особливу увагу приділяє системі мотивації до навчання. З цією метою у закладі освіти сплановано та проводиться ряд заходів: педагогічна рада  психолого-педагогічні консиліуми з питань адаптації учнів 1 та 5 класів (батьківський всеобуч ( в онлайн-середовищі),  на яких розглядалися способи та прийоми формування в учнів навчальної мотивації, психологічні аспекти внутрішньої мотивації учнів до навчання. Вчителі початкових класів створюють Портфоліо учнів, в яких зберігаються та накопичуються учнівські роботи, в тому числі і з метою аналізу та підвищення мотивації до навчання.

Також проводяться профорієнтаційні заходи для учнів 8-9 класів. Так, у 2020-2021 н. р. організовано профорієнтаційні анкетування, тематичні класні години, індивідуальні консультування. Через запровадження карантину зустрічі з представниками Центру зайнятості, ВНЗ у поточному навчальному році не проведені. Ця робота організована заочно.

Спостереження за уроками показали, що 45% учнів відповідально ставляться до навчання та демонструють, що результат їх навчальної діяльності залежить виключно від особистої праці та наполегливості. В ході відвідування уроків члени адміністрації відзначають, що більшість вчителів намагаються залучити якомога більше учнів у класі до роботи на уроці, зацікавити темою, але через відсутність можливості вибору рівня завдань і напрямків навчальної діяльності діти часто втрачають інтерес до навчання. Крім того, адміністрацією встановлено, що частина вчителів не використовують або ж недоцільно використовують форми роботи в парах, групах, мобільних трійках, працюють переважно фронтально і назагал. Використання одноманітних форм роботи призводить до втрати інтересу до навчання та відповідального ставлення до самого процесу навчання.

Педагоги школи використовують методики самооцінювання і взаємооцінювання під час проведення уроків. Застосовують форми роботи: «Фізичне лото», «Незакінчене речення», листок-опитування «Так чи ні», вправи із застосуванням інтерактивної дошки. Деякі вчителі використовують «Маршрутний лист», в якому кожен учень протягом уроку виставляє бали за кожний етап роботи на уроці, згідно з наданими критеріями оцінювання. Проте прослідковується однотипність форм такого оцінювання (самооцінювання проводиться на початку уроку під час перевірки домашнього завдання у формі тестів). Аналіз такого методу оцінювання вчителями проводиться не завжди, критерії оцінювання

 

 

 

 

 інколи визначаються не чітко, прийом часто не доведено до логічного завершення за браком часу, тому не завжди є ефективним.

 

Проблемою більшості вчителів - предметників є посередній рівень володіння методикою проведення компетентнісно-орієнтованого уроку. Хоча у 2020-2021 н.р. питання перетворення знаннєвого уроку на компетентнісно-орієнтований та діяльнісний має значні зрушення. Атмосфера у закладі в основному доброзичлива, для учнів створюються всі необхідні умови. Учасники освітнього процесу в цілому задоволені системою оцінювання, проте існують потреби в її удосконаленні:

  • спрямування системи оцінювання в систему оцінювання освіти на оволодіння ключовими компетентностями;
  • організація роботи на уроці таким чином, щоб учні були не просто виконавцями певних завдань, а повноправними партнерами;
  • створення можливості вибору різнорівневих навчальних завдань і напрямів навчальної діяльності.

 

    1.  


      Рівень - потребує покращення

      Розділ III. ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

      Ефективність планування педагогічними працівниками своєї діяльності .Використання сучасних освітніх підходів до організації освітнього процесу з метою формування ключових компетентностей здобувачів освіти

Педагоги закладу планують свою професійну діяльність, у них наявне календарно-тематичне планування, що відповідає освітній програмі закладу. При плануванні педагоги вказують кількість годин, прописують дати проведення уроків у відповідності діючого розкладу, вказують підручники які використовують в освітньому процесі, передбачають наприкінці семестру години на закріплення, а в II семестрі - планують повторення матеріалу за І семестр; при необхідності вносять корективи.

В календарно - тематичних планах реалізація компетентнісного підходу відбувається через планування проблемних питань, практичних завдань. Більшість вчителів здійснюють планування переважно на основі рекомендацій МОН: основна частина педагогів власноруч друкують, частина використовують орієнтовні зразки, що пропонують фахові видання. Всі календарно-тематичні плани обговорені на засіданнях ШМО вчителів та погоджені заступниками директора з навчально-виховної роботи.

При проведенні уроків більшість вчителів намагається спрямувати навчальну діяльність на оволодіння здобувачами освіти ключовими компетентностями та наскрізними уміннями, а саме: спілкування державною мовою, навчання впродовж життя, громадянською та культурної компетентностями, а також - екологічної та здоров’язбережувальної. Вчителі працюють на засадах партнерства, вислуховують думки учнів, враховують їх погляди. На уроках всі вчителі початкових класів та більшість вчителів-предметників  підбирають завдання, спрямовані на формування у дітей умінь співпрацювати з однолітками, висловлювати власну думку, здійснювати самоаналіз діяльності. На уроках окремих вчителів переважає діалогічне мовлення, практикуються випереджальні завдання. Педагоги використовують корекційні технології: казкотерапію, лялькотерапію, театралізацію, інформаційно - комунікаційну технологію для подачі навчального матеріалу. Проте під час спостереження за уроками виявлено, що більшість педагогів застосовують переважно класичну технологію, з пояснювально - ілюстративними методами, в якій переважає знаннєвий аспект, а не діяльнісний.

В ході відвідування уроків членами адміністрації виявлено, що більшість педагогів позитивно ставляться до застосування елементів дистанційного навчання. Проте ІКТ в основному використовується для презентаційної демонстрації навчального матеріалу і практично не використовується для моделювання процесів і явищ, запровадження системи контролю і перевірки знань, здійснення дослідницької діяльності. Частка педагогів застосовує змішане навчання з використанням технологій дистанційного навчання в асинхронному режимі. З березня 2021 року школа почала використовує можливості електронних платформ "ZOOM". Проте прослідковується одноманітність у структурі уроків, формах роботи та формах оцінювання навчальних досягнень, учнів. Не всі вчителі
застосовують диференційовані завдання, не використовують завдання на застосування набутого досвіду у проблемних умовах, з використанням їх в життєвих ситуаціях. При самоаналізі у педагогів виникають утруднення щодо визначення назв технологій, методів і прийомів, які використовують.

Більшість вчителів використовують зміст предмету для формування суспільних цінностей, виховання патріотизму у здобувачів освіти у процесі їх навчання та розвитку. Вчителі сприяють розвитку в учнів толерантного ставлення один до одного та до оточуючих, взаємоповазі та взаємодопомозі, вчать дослухатися до думки однокласників, не засуджувати неправильні відповіді, надавати конкретні поради. У вступі до річного плану роботи школи серед пріоритетних завдань на 2020-2021 н. р. визначено навчання дітей та дорослих безпечній взаємодії у освітньому процесі, а також захист дітей від насильства та зловживань з боку однолітків та дорослих.

Рівень - достатній

  1. Постійне підвищення професійного рівня і педагогічної майстерності педагогічних працівників

ПОРЯДОК підвищення кваліфікації педагогічних працівників Мартинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  є складовою річного плану школи, розроблений у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 800 "Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників" у редакції постанови КМ України від 27.12.2019 № 1133.

З метою реалізації поставленого завдання щодо підвищення кваліфікації педагогів адміністрацією закладу складено план підвищення кваліфікації педагогів на рік. В планах фіксується назва курсів, к-ть годин, суб'єкт, який надаватиме послугу навчання. Головним суб'єктом, який надає такі послуги, є МОІППО. З метою відслідковування результатів навчання педагогічною радою визначено перелік онлайн-платформ, сертифікати яких визнаються автоматично.

Заступник директора з НВР Сердюкова О.П.  веде облік підвищення кваліфікації педагогічних працівників школи, відслідковуючи наявність сертифікатів, напрямки, за якими здійснюється навчання, кількість
годин тощо, надає консультації вчителям щодо вибору курсів та модулів, реєстрації та вибору можливих форм навчання.

Питання підвищення кваліфікації розглядаються на нарадах, педрадах та засіданнях ШМО вчителів.

Атестація педагогічних працівників проходить відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників зі змінами та доповненнями у редакції наказу МОН України від 08.08.2013 № 1135. Порушень в організації атестації педагогічних працівників не виявлено. В особових справах вчителів зберігаються атестаційні листи.

Рівень - достатній

  1. Налагодження співпраці зі здобувачами освіти, їх батьками, працівниками закладу освіти

У закладі функціонує шкільний парламент «Президентська республіка», який є невід'ємною складовою громадського управління закладом, і забезпечує залучення учнів до активної та систематичної участі у вирішенні важливих питань класів та школи, організації та підбиття підсумків навчальної та суспільно-корисної праці, конкурсів, акцій та інших заходів, результати яких постійно висвітлюються  інформаційних стендах у коридорах школи, а також  у шкільній газеті «Блискавка». Так, протягом І семестру 2020/2021 н.р. серед проведених колективних справ парламенту   онлайн-конкурс «Школа має таланти»; квест-гра « Що ти знаєш про Т. Шевченка»; зустріч з воїнами-афганцями; новорічні ранки та майстер-класи; музична вистава «Казковий Миколай», акцій «Запали свічку пам’яті»серія тематичних лінійок тощо.

 

 

Крім того, традиційними для шкільного парламенту стали вітання вчителів-ветеранів зі святами, проведення благодійних акцій, спрямованих на допомогу   воїнам ООС (АТО), акції милосердя для хворих дітей та інші.

У закладі сплановано та реалізуються заходи, що передбачають конструктивну співпрацю з батьками учнів. Комунікація батьків з педагогами відбувається  через проведення батьківських зборів та особисте спілкування (консультації, повідомлення, бесіди); через особисті відвідини класних керівників дітей вдома, у вайбер-групах, які створені у всіх класах. Протягом 2020-2021 н.р. письмових звернень до директора щодо невдоволення комунікаціями з педагогами від батьків не надходило. Це дає право зробити висновок, що більшість батьків задоволені комунікацією з педагогічними працівниками.

Серед актуальних форм роботи з батьками в закладі - батьківські збори, консультації, круглі столи, тематичні години спілкування, індивідуальні бесіди, залучення батьків до проведення позакласних заходів, поїздок, екскурсій.

У закладі діє система методичної підтримки педагогів. Її зміст визначено як метою розбудови української національної школи, так і конкретними завданнями, що випливають із реального стану професійної діяльності педагогічних працівників; збагачує учителів педагогічними знахідками, дає змогу оволодіти педагогічною майстерністю, підтримує в педагогічному колективі дух творчості, прагнення до пошуку.

Методична робота школи формується, функціонує і розвивається за такими принципами:

  • зв’язок із життям, актуальність;
  • науковість;
  • системність, послідовність, безперервність;

  • творчий характер методичної роботи;
  • диференціація підходу до вчителів;
  • робота з підвищення кваліфікації вчителів;
  • єдність теорії і практики;
  • оперативність, гнучкість, мобільність.

Методична рада школи, спрямовуючи свою роботу на удосконалення змісту і форм методичної роботи, на своїх засіданнях розглядає актуальні питання оптимізації умов освітнього процесу та роботи з кадрами:

  • про готовність вчителів до нового навчального року (навчально- методичне забезпечення, календарне планування, оформлення шкільної документації);
  • про план роботи шкільної методичної ради на 2020-2021 навчальний рік; -про ознайомлення з інструктивно-методичними листами МОН України та

МОШПО;

-вдосконалення сучасного уроку, навчання та громадянське виховання учнів;

  • про роботу з вчителями, які атестуються;
  • про використання методу проектів у освітньому просторі та інші.

Головними колективними, постійно діючими ланками в структурі методичної служби школи у 2020-2021 навчальному році є методичні об’єднання  вчителів. Керівниками МО проводиться змістовна, чітко продумана, конкретно спрямована на удосконалення педагогічної майстерності вчителів різних категорій робота.

В цілому методична робота у школі побудована у відповідності до рекомендацій МОН України та спрямована на удосконалення освітньої діяльності у закладі.

Рівень - середній

  1. Організація педагогічної діяльності та навчання здобувачів освіти неї засадах академічної доброчесності

В закладі діють Правила поведінки, які визначають  норми поведінки усіх учасників освітнього процесу, як спільноти однодумців, відображають ключові цінності, принципи та стандарти роботи, що дадуть змогу досягати поставлених цілей. Оскільки результат діяльності залежить від діяльності кожного, учасники освітнього процесу мають дотримуватися принципів та цінностей школи.

Правила розроблені на основі загальноприйнятих принципів і норм законодавства України, рекомендацій МОН України, Статуту школи, Правил внутрішньошкільного розпорядку, загальноприйнятих стандартів ділової етики та поведінки. У документі відображені основні принципи поведінки та етичні норми для учасників освітнього процесу школи. Правила грунтуються на принципах чесності й добропорядності та визначають основні вимоги до ділових взаємин учасників освітнього процесу школи.

На практиці педагоги користуються переважно професійними матеріалами з Інтернет - ресурсів (календарні плани, презентації, розробки), проте джерела інформації вказують не завжди (конспекти, оприлюднені календарно - тематичні плани та інше). Готуючи методичні розробки, теж часто використовують матеріали інших педагогів, авторів в основному вказують, проте не завжди оприлюднюють джерела інформації, посилання, та частку використаного матеріалу.

Рівень - достатній

 

 

 

Розділ IV. УПРАВЛІНСЬКІ ПРОЦЕСИ ЗАКЛАДУ

 

  1. Формування відносин довіри, прозорості, дотримання етичних норм

Більшість учасників освітнього процесу задоволені загальним психологічним кліматом закладу освіти. Це прослідковується в річному плані роботи школи, планах роботи ради школи, у роботі з батьками тощо. Про це свідчить і відсутність звернень від батьків щодо скарг і зауважень до освітнього процесу (відповідно до журналу звернень громадян). Адміністрація закладу доступна для спілкування з учасниками освітнього процесу, представниками місцевої громади не лише у дні прийому громадян, а й в інші робочі дні тижня. Інформація про дні та час прийому адміністрацією в закладі наявна та доступна. Жодне звернення не залишається поза увагою керівництва та відповідного оперативного реагування. Адміністрація прикладає зусиль до вирішення будь-яких конфліктних ситуацій на етапі їх зародження.

 

 

Рівень - достатній

  1. Ефективність кадрової політики та забезпечення можливостей для професійного розвитку педагогічних працівників

У Мартинівській ЗОШ І-ІІІ ст.  штат укомплектовано кваліфікованими кадрами, вакансія є психолога. Згідно зі штатним розписом для належного функціонування закладу нормовано виділено 24 ставки педагогічних працівників та 10,5 ставок технічного персоналу.  Аналіз кадрового складу за 3 роки показав, що плинність кадрів у школі є не значною.

Керівництво закладу приділяє увагу питанню заохочення працівників. На виконання ст. 57 Закону України «Про освіту» педагогічним працівникам вчасно щорічно виплачується грошова винагорода, розмір якої встановлюється адміністрацією спільно з профспілковим комітетом закладу відповідно до локального положення про виплату щорічної грошової винагороди. У закладі відпрацьована певна система морального заохочення працівників, а саме, оголошення подяки в усній формі за результатами певного звітного періоду або окремого заходу, нагородження грамотами відділу освіти, молоді та спорту.

Адміністрація всіляко сприяє професійному розвитку педагогічних працівників. Підвищення кваліфікації педагогів школи відбувається в системі відповідно до Порядку підвищення кваліфікації педагогічних працівників ,
 розроблений у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 800 "Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників" у редакції постанови КМ України від 27.12.2019 № 1133, Крім того, постійно проводяться для педагогів методичні навчання та консультування; спільно з ПК закладу - святкові вітання до традиційних та професійних свят.

Проте, вчителі не практикують оформлення власних блогів, веб- сторінок, які можна використовувати як для організації освітнього процесу та накопичення власностворених освітніх ресурсів, так і для пропагування власного досвіду. Хоча більшість педагогів підписані на платформи «На урок», «Всеосвіта», проте не друкують власні розробки уроків, розроблені тести та інші види перевірних робіт.

Заступник директора з НВР Сердюкова О.П. веде облік підвищення кваліфікаії пеагогів, відслідковує кількість годин, напрямки (п.15 Порядку підвищення кваліфікаії педагогічних та науково- педагогічних працівників).

Рівень - достатній

  1. Організація освітнього процесу на засадах людиноцентризму, прийняття управлінських рішень на основі конструктивної співпраці учасників освітнього процесу, взаємодії закладу освіти з місцевою громадою.

У закладі створюються умови для реалізації прав і обов'язків учасників освітнього процесу. Адміністрація відкрита до обговорення будь-яких питань щодо діяльності закладу. Тому всі управлінські рішення приймаються з урахуванням пропозицій учасників освітнього процесу.

Керівництво закладу створює умови для розвитку громадського самоврядування. У закладі функціонує рада закладу, до складу якої входять педагоги, батьки, учні. Рада розглядає пріоритетні питання розвитку школи, удосконалення матеріально-технічної бази, організації навчання та дозвілля дітей, про що свідчать протоколи її засідань.  Діє загальношкільний
та класні батьківські активи.

Адміністрація тісно співпрацює з учнівським парламентом, враховує їхню думку під час планування і організації роботи закладу, обговорює стратегічні зміни до планування.

Режим роботи закладу освіти та розклад занять в основному враховують вікові особливості здобувачів освіти відповідно до ст. 10 ЗУ «Про повну загальну середню освіту», відповідають їх освітнім потребам та складені відповідно до освітніх програм. Структура і тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначені педагогічною радою закладу освіти. Розклад навчальних занять у закладі сформований  відповідно до освітніх програм. У 5-9 класах нерівномірно чергують напрямки предметів (природничо-математичний, суспільно-гуманітарний). У початковий класах англійська мова в окермих класах стоїть два дні підряд, а у спортзалі часто займаються по 2 класи.

Рівень-достатній

  1. Формування та забезпечення реалізації політики академічної доброчесності

Керівництво закладу освіти спільно з педпрацівниками впроваджують у школі політику академічної доброчесності. Про це свідчить роз'яснювальна робота класних керівників на зібраннях класу, школи, роз'яснення на уроках учителями-предметниками тощо. Педагоги школи вбачають формування академічної доброчесності у наданні якісних освітніх послуг, у підвищенні свого професійного рівня шляхом саморозвитку та самовдосконалення. Це прослідковується  у тематиці нарад при директору, педрадах колективу, тематиці засідань творчих груп вчителів тощо.

Відсутні звернення учасників освітнього процесу до адміністрації закладу щодо недотримання норм академічної доброчесності однією зі
сторін. Не зафіксовано актів фабрикації і фальсифікації, а також корупції ні з боку вчителів, ні з боку учнів, ні з боку батьків.

На практиці педагоги користуються переважно професійними матеріалами з Інтернет - ресурсів (календарні плани, презентації, розробки), проте джерела інформації вказують не завжди (конспекти, оприлюднені календарно - тематичні плани та інше). Готуючи методичні розробки, теж часто використовують матеріали інших педагогів, авторів в основному вказують, проте не завжди оприлюднюють джерела інформації, посилання, та частку використаного матеріалу.

Рівень - достатній

 

ПІДСУМОК ОЦІНЮВАННЯ

середній

потребує покращення

достатній

достатній

Розділ І. ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ -

 

Розділ II. СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ

ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ

Розділ III. ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Розділ IV. УПРАВЛІНСЬКІ ПРОЦЕСИ

Рекомендації щодо усунення виявлених недоліків: 1. Проаналізувати на засіданні педагогічної ради результати самооцінювання освітньої діяльності закладу, прийняти відповідні управлінські рішення щодо ліквідації виявлених недоліків та недоопрацювань.

2.Вжити заходів щодо створення належного освітнього середовища для учасників освітнього процесу:

    1. Підготувати клопотання до засновника щодо капітальних видатків на проведення ремонтних робіт та удосконалення матеріально-технічного забезпечення:
  • ліквідацію просідання цементної стяжки  стіни спортивної зали;
  • відбудова зруйнованих порогів біля 2-х пожежних виходів на задній частині двору;
  • капітальний ремонт туалету на ІІ поверсі;
  • капітальний ремонт підлоги І поверху нового корпусу;
  • заміна 73 вікон на металопластикові;
  • утеплення та фарбування нового корпусу;
  • обладнання закладу пожежною сигналізацією;
  • обробка і просочення дерев'яних конструкцій даху спеціальним антипожежним розчином;
    1. Організувати та здійснити ремонтні роботи та заходи щодо удосконалення матеріально-технічного забезпечення закладу:
  • оновлення і доповнення фізкультурно-спортивним та ігровим обладнанням майданчиків;
  • оновлення схем евакуації та розміщення їх на всіх поверхах закладу
  • осучаснення офісних та шкільних меблів у класних кімнатах;
  • поповнення бази обладнанням та атрибутів для проведення рольових ігор, моделями, предметами навколишнього світу, наборами настільних ігор тощо, необхідними для функціонування ГПД.

Термін: 2021-2024 рр.

  1. Задля покращення системи оцінювання здобувачів освіти:

5.1.. Адміністрації:

  • розробити Положення про моніторингові дослідження учнівської та педагогічної діяльності;

 

 

  • спланувати дієві, конкретні заходи щодо удосконалення системи оцінювання здобувачів освіти (майстер-класи, методичні навчання, тестування тощо), на основі запитів вчителів.

Термін: 2021-2022 н.р.

  1. Вчителям:
  • періодично інформувати здобувачів освіти щодо критеріїв, правил та процедур оцінювання їхніх результатів навчання як в цілому, так і в розрізі окремих видів роботи зокрема;
  • залучати учнів до спільного розроблення критеріїв оцінювання навчальних досягнень;
  • адаптувати та розмістити у кабінетах критерії оцінювання у відповідності зі специфікою викладання предмета;
  • систематично впроваджувати елементи формувального оцінювання у власній педагогічній діяльності, що допоможе учням відстежувати й самооцінювати власні результати та індивідуальний поступ;
  • спрямувати систему оцінювання в систему оцінювання освіти на оволодіння ключовими компетентностями;
  • систематизувати роботу з учнями, які мають прогалини в знаннях. Відслідковувати індивідуальний поступ кожного учня.
  • практикувати більше мотиваційних і діяльнісних завдань на уроках з метою забезпечення компетентнісно-орієнтованого спрямування уроків.
  • організовувати роботу на уроці таким чином, щоб учні були не просто виконавцями певних завдань, а повноправними партнерами;
  • створювати можливості вибору різнорівневих навчальних завдань і напрямів навчальної діяльності.

Термін: II семестр 2020/2021 н.р. і постійно

  1. З метою підвищення рівня педагогічної діяльності педагогічних працівників рекомендувати педегагом:
    1. вивчити кращий досвід педагогів  регіону, які застосовують особистісно орієнтований та компетентнісний підходи у навчанні здобувачів освіти. Презентувати успішні педагогічні практики на засіданнях МО, педагогічної ради та за результатами обговорень впроваджувати їх в освітній процес.
    2. Розширити можливості використання ІКТ на уроці, від презентаційної демонстрації навчального матеріалу до моделювання процесів і явищ, контролю і перевірки знань тощо.
    3. Урізноманітнити структуру уроків, форми роботи та оцінювання, спрямувавши їх на формування у здобувачів освіти ключових компетентностей, формування оптимального для кожної окремої дитини темпу засвоєння матеріалу та відстеження індивідуального поступу учнів.
    4.  Не допускати упередженого ставлення до здобувачів освіти та необ'єктивності оцінювання, будувати власну діяльність на засадах академічної доброчесності, розумінні важливості дотримання авторських прав.

Термін: постійно

  1. З метою підвищення рівня управлінських процесів закладу адміністрації:
    1. Вносити корективи до річного плану роботи школи після обговорення з членами педагогічного колективу чи учнівського врядування, залежно від змісту змін.
    2. Спонукати педагогічних працівників до створення власних освітніх ресурсів, ведення власних блогів, веб-сторінок, ютуб-каналів тощо, з метою використовувати як для організації освітнього процесу, так і пропагування власного досвіду.

Термін: постійно


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь