A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Дата: 04.08.2021 10:22
Кількість переглядів: 5886

 

                                        Пам’ятка

                   щодо профілактики ентеровірусних інфекцій

       Ентеровірусні інфекції належать до кишкової групи інфекцій.

     Ці віруси стійкі в навколишньому середовищі:

зберігають свою життєдіяльність при температурі +4 С протягом кількох місяців, при температурі +50 - 55 С – 30 хвилин,при кип’ятінні -  впродовж декількох секунд.      Ентеровірусними інфекціями хворіють тільки люди, зокрема переважно діти та особи молодого віку, найчастіше при вживанні в їжу забруднених вірусами овочів, фруктів та питної води, здебільшого  влітку та восени. Підступність хвороби полягає в тому, що більшість випадків протікає без клінічних проявів, або як застудоподібні захворювання. Основними ознаками захворювання є підвищення температури тіла, слабкість, головний біль, нудота, пронос, почервоніння шкіри обличчя та шиї, висипання.  Захворювання передається через хворих та бактеріоносіїв, у яких ознаки хвороби відсутні.

                       Щоб не захворіти треба:

-      пити тільки кип’ячену або бутильовану воду, використовувати індивідуальний посуд;

-       не пити воду з неперевірених джерел;

-       мити руки з милом перед кожним прийомом їжі, після відвідування вбиральні,  після повернення з вулиці;

-       овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити з наступною обробкою окропом;

-       при кашлі та чханні  прикривати ніс і рот одноразовими серветками, які слід викидати в сміттєву урну;

 -      не купатися в непроточних водоймах, на стихійних пляжах, не ковтати воду під час купання.   

  Не займайтеся самолікуванням!    При перших  проявах інфекційного захворювання  слід негайно звернутися за медичною допомогою в лікувально-профілактичний заклад.   

         Пам’ятайте! Від  дотримання вищевказаних правил залежить Ваше здоров’я!

 

                          Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння

                                          та  їх  профілактика

    До  гострих  кишкових  інфекцій  відносяться  черевний  тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, холера. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, що  готувалося з порушенням гігієнічних вимог. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань. Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.       Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення в продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів  їх  життєдіяльності. Захворювання проявляється у вигляді тих чи інших порушень функцій органів травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкі болі в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла . Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними  розповсюджувачами є особи  з легким перебігом захворювання і особливо ті,  що  зайняті  в сфері обслуговування населення.

 З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь  рекомендовано:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном споживання. Зберігати продукти харчування тільки в спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти в торговельній мережі, споживач має право вимагати в продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні в непристосованих умовах
   виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- не готувати  страви  із запасом; готові страви бажано вживати відразу, а в разі повторного споживання вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати
2-х  годин;
- не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо)  або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання ,    

 - при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалету.

    У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

 Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського  управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь