A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Семінар «Санітарно-гігієнічні вимоги до організації харчування та дотримання протиепідеміологічного режиму в закладах освіти Прибужанівської сільської ради»

Дата: 15.11.2019 14:44
Кількість переглядів: 2140

Семінар

«Санітарно-гігієнічні вимоги до організації харчування та дотримання протиепідеміологічного режиму в закладах освіти Прибужанівської сільської ради»

Фото без опису

Шкільне  харчування  - це запорука  здоров'я

 підростаючого  покоління

 

       Харчування – головний керований чинник, що забезпечує нормальний ріс та розвиток дітей, здоров’я  та якість життя людини, працездатність, активне довголіття. Правильно організоване харчування  відіграє важливу роль у зниженні ризику та розвитку захворювань.

      Раціональний режим харчування, збалансованість раціону, дотримання санітарно-гігієнічного та санітарно-епідемічного режиму в закладах освіти є основними  умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в цих закладах.

     Одним  із першочергових завдань відділу освіти, молоді та спорту Прибужанівської сільської ради  є організація збалансованого харчування дітей у  закладах  загальної  середньої  та дошкільної освіти, адже від того, як харчуються діти, залежить стан їх здоров’я.

      Питання організації  харчування  дітей у  закладах  освіти було і залишається одним з актуальних.    

      Відповідно до плану роботи  відділу освіти, молоді та спорту Прибужанівської сільської ради

6 вересня   2019 року в  приміщенні актової зали Прибужанівської сільської ради відбувся навчальний семінар-нарада   для працівників кухні, медичних сестер та комірників  із проблеми «Санітарно-гігієнічні вимоги до організації харчування та дотримання протиепідеміологічного режиму в закладах освіти».

      У роботі семінару взяли участь головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Прибужанівської сільської ради Калина О.П., технолог відділу освіти Н.М. Сінєгрібова,  6  кухарів з  закладів загальної середньої освіти, 6 медичних сестер, 6 комірників, 2 завгоспа з  закладів дошкільної та загальної  середньої освіти Прибужанівської сільської ради.

    Головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Прибужанівської сільської ради  Калина О.П. акцентувала увагу на порушеннях, які було виявлено при перевірці вивчення  стану організації харчування у закладах загальної середньої та дошкільної освіти, яка проводилася з метою відстеження стану організації харчування дітей у закладах освіти Прибужанівської сільської ради, виконання зауважень та пропозицій за наслідками перевірки закладів до нового 2018-2019 навчального року, виконання рішень Прибужанівської сільської ради  та аналізу стану ведення документації, розгляд  двотижневих перспективних меню в закладах освіти. Ольга Петрівна зазначила, що важливу роль в організації правильного харчування дітей відіграє діюча в закладі громадська рада з харчування та тісна співпраця з батьками.
      На семінарі обговорювались питання щодо покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, забезпечення необхідною кількістю технологічного та холодильного обладнання, столового, кухонного посуду, притирального інвентарю, дотримання температурного режиму під час опалювального сезону, організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та ГРВІ, проведення профілактичних, протиепідемічних та дезінфекційних заходів, організація якісного повноцінного харчування дітей відповідно до Постанови «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та забезпечення доброякісною питною водою. 

     Технолог  відділу освіти, молоді та спорту Сінєгрібова Н.М. звернула увагу на дотриманні санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоках та техніки безпеки під час приготування їжі, розглянула  питання  про дотримання нормативно - правових актів  із організації харчування,  про вимоги санітарного законодавства щодо організації харчування, постачання та зберігання харчових продуктів,  дотримання  технології приготування страв, особливості організації  харчування  дітей і підлітків, виконання норм харчування в закладах освіти, профілактика вірусних інфекцій. Особливу увагу приділено заходам щодо  збереження здоров’я дітей, профілактики  гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед школярів.

      У  ході  семінару-навчання  акцентувалася увага на дотриманні Інструкції  з організації харчування дітей працівниками харчоблоків у відповідності до наказів МОЗ та МОН України від 17.04.2006

№ 298/227 «Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», від 26.02.2013 № 202/165 «Про затвердження Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» та Санітарного регламенту для закладів дошкільної освіти.

    По закінченню семінару відбулось обговорення проблемних питань, пов’язаних із оформленням меню, приготуванням окремих страв тощо. Присутні отримали вичерпні відповіді на поставлені питання.

    У «Фахову скриньку кухаря»  розроблено  наступні методичні рекомендації:  «Що мають знати працівники харчоблоку з питань гігієни», «Документація, яка зберігається на харчоблоці», «Функціональні обов’язки кухаря». 

     За підсумками семінару рекомендовано привести у відповідність чинному законодавству документацію  на харчоблоках та провести перевірку знань кухарів та осіб, причетних до організації харчуванння, нормативних документів із питань організації харчування та функціональних обов’язків.

   Питання організації збалансованого харчування дітей у закладах освіти  Прибужанівської сільської ради у 2019-2020 н. році було і залишається одним із актуальних. Тому що однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, нормального росту та розвитку, і як наслідок успішності у навчанні є раціональне, повноцінне та якісне харчування.

   Саме тому керівники закладів освіти Прибужанівської сільської ради повинні приділяти протягом навчального року  велику увагу питанню організації харчування в закладах освіти.

                                                                                                                      Калина О.П., головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту

Прибужанівської сільської ради

 


  

     

    

 

  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь