A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Заробітна плата “в конверті” – негативне соціальне явище не тільки для працюючої особи, а й для самого роботодавця

Дата: 06.05.2019 09:08
Кількість переглядів: 657

  На жаль, нелегальна праця та заробітна плата “в конверті” не нові поняття для сучасних громадян. Визначити лише одну причину, яка сприяє зростанню кількості неофіційних працівників у країні, неможливо. Це може бути прерогатива як зі сторони роботодавця, так і зі сторони самого працівника, але, в кінцевому результаті, для обох сторін таке явище несе лише негативні наслідки.

Зокрема, нелегальний облік робочої сили веде до порушення прав людини, втрати працівниками соціальних гарантій, страхового стажу і соціальних виплат у разі захворювання чи виходу на пенсію. Водночас, для роботодавців використання праці “нелегалів”, не укладання чи несвоєчасна реєстрація трудових догорів з найманими працівниками є порушенням законодавства про працю та тягне за собою накладання штрафних санкцій.

Однак, перша, та мабуть і найголовніша проблема, це те, що отримання заробітної плати в “конверті” негативно впливає на майбутнє пенсійне забезпечення громадян, адже основними факторами, від яких залежатиме право на майбутню пенсію та її розмір – це офіційно задекларована заробітна плата та набутий страховий стаж.

Відповідно до чинного законодавства, страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному (соціальному) страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески (єдиний внесок) в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. З 01.01.2019 мінімальний розмір єдиного внеску, який необхідно сплатити на місяць для зарахування його до страхового стажу, становить 918,06 грн. з мінімальної заробітної плати 4173 грн.

Отож, шановні працівники! Для забезпечення належного рівня свого сьогодення та майбутнього, ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору та гідної оплати праці, яка б відповідала вашому вкладу в робочий процес!

В свою чергу, роботодавці, легалізувавши зайнятість працівників та забезпечивши їм достойну заробітну плату, не тільки упередять зайві фінансові витрати, що можливі за результатами проведених перевірок у випадку виявлення контролюючими органами порушень законодавства про працю, а й дозволять громадянам отримати реальну соціальну підтримку.

 

Шановні мешканці, в разі порушення Ваших прав можете звернутись до інспектора праці Прибужанівської сільської ради Родюк Р.Ю., або за телефоном 9-11-46


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь