A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Всеукраїнське  заняття  доброти «Гуманне  та  відповідальне  ставлення  до  тварин» у закладах освіти  Прибужанівської сільської ради

Дата: 13.03.2019 14:16
Кількість переглядів: 6168

Всеукраїнське  заняття  доброти

«Гуманне  та  відповідальне  ставлення  до  тварин»

у закладах освіти  Прибужанівської сільської ради

   Сучасні науковці зазначають, що, починаючи  з 1920 р., криза європейської  культури  перейшла на нову стадію. Усе частіше сенсом існування суспільство обирає матеріальне збагачення, якому підкорює і науку, і мистецтво, і людське життя. Як результат, сучасні діти вибудовують власну життєву траєкторію відповідно до ціннісної ієрархії, в якій такі базові поняття, як спритність та успішність, є більш пріоритетними, ніж доброта та гідність.

   Тому на сучасному етапі економічного й національно-духовного розвитку України дедалі гостріше постає проблема моральної культури молодого покоління. Одним із суттєвих показників морального здоров’я нації завжди було ставлення людей до тварин.

   Між ставленням людей до тварин і рівнем духовного розвитку суспільства існує певна залежність. Саме тому одним із важливих завдань педагогіки  сьогодні є здійснення просвітницько-виховної діяльності щодо формування в  молодого покоління гуманного та відповідального  ставлення до природи і, зокрема до тварин.

   Найближчими до дітей тваринами в усі часи були собаки та коти. Саме вони найчастіше стають домашніми улюбленцями в українських родинах. Проте, необізнаність дітей  щодо правил поведінки  з тваринами (як домашніми, так і безпритульними) часто призводить до негативних наслідків (знущання над тваринами, зараження небезпечними хворобами, травмування та каліцтво дітей). Усе частіше трапляються випадки жорстокого ставлення до тварин не лише з боку дорослих, але і, що найгірше, з боку дітей.

   Саме  тому  одним  із  важливих  завдань  є  здійснення  просвітницько-виховної  діяльності  щодо  формування  у  дітей дошкільного віку   гуманного  та  відповідального  ставлення  до  природи  і,  зокрема  до  тварин. 

    1 березня (у Всесвітній день котів) БФ «Щаслива лапа» за підтримки Міністерства  освіти і науки України запропонував закладам дошкільної освіти долучитись до проведення  «Всеукраїнського  заняття доброти» на тему: «Гуманне та  відповідальне ставлення до тварин».

   Заклади дошкільної освіти Прибужанівської сільської ради відразу долучилися до проведення Всеукраїнського Дня доброти. Вирішили  провести День доброти не лише 1 березня, а організувати підготовчу роботу. Тому з 25 лютого по 11 березня  провели  Тиждень доброти. Девіз  тижня:  «Ми  відповідаємо  за  тих,  кого  приручили».  До проведення заходів долучилися батьки вихованців ЗДО.

    Протягом тижня вихователі ставили перед собою важливі завдання: закріпити  знання дітей про свійських і диких тварин, виробляти навички безпечної поведінки при зустрічі з безпритульними тваринами; виховувати гуманне та відповідальне ставлення до тварин, любов, чуйність, доброту, милосердя,  закріплювати поняття про те, що тварини вимагають до себе дбайливого та доброго ставлення;

сприяти налагодженню доброзичливості, сердечності, взаєморозуміння та взаємоповаги;  вчити усвідомлювати небезпеку, яка може виникнути при неправильній поведінці з тваринами; розвивати пізнавальний інтерес дітей до живої природи, зокрема, до котів,  уважність, пам’ять,   уяву, кмітливість, логічне мислення; розширити знання учнів про особливості догляду за домашніми собаками та котами;

ознайомити учнів з проявом емоцій у тварин та поняттям «волонтер».

    У  кожній третій українській родині є свої домашні улюбленці, спілкування з якими  дає  багато позитивних емоцій. Виявляється, що чотириногі друзі не тільки приносять радість, але і користь для здоров’я! Домашні тварини можуть полегшувати  перебіг будь-яких  хвороб, а деякі – виліковувати повністю.     Відомі приклади, коли домашні тварини стають по-справжньому відданими, вірними друзями і незамінними помічниками людини. А також великий  благотворний вплив домашніх вихованців на людину і, особливо на дітей.   

    Про все це  вихованці  ЗДО  дізналися під час проведення  різноманітних заходів: заняттях «Тварини – наші друзі», на занятті з ліплення «Вліз на гілку котик смілий, непосида пустотливий!» діти з пластиліну  ліпили своїх  улюбленців,  вихователі  провели бесіди на тему: «У світі бракує на всіх доброти, бо є безпритульні собаки й коти!»,  дидактичні  ігри «Хто, де живе?», «Розкажи про котика», вікторини,  розваги «Котики-муркотики», діти малювали та розмальовували  своїх улюбленців, розповідали про них,  розповіді  підтверджували  фотографіями, відгадували загадки, переглянули фільм «Наші домашні улюбленці», батьки допомогли виготовити    колажі «Брати наші менші»,  діти робили аплікації,  читали оповідання «Біла мисочка в блакитний горошок», був проведений фотоконкурс  «Мій домашній улюбленець».

   Протягом   тижня діти  дізналися,  як  їхні  товариші  піклуються  про  своїх  домашніх  улюбленців.   Дошкільнята  з  цікавістю  слухали  розповіді  вихователів  про  безпритульних  тварин  та  цікаві  факти  з  їх  життя.                                                                                 

    Дні доброти  – це  привід  нагадати   дітям  про  їхню  відповідальність  за  домашніх  тварин,  які  для  багатьох  стали  дійсно  незамінними  членами  сім’ї,  а  також  про  необхідність  допомоги  бездомним  тваринам.                                  

    Завершився тиждень проведенням Дня доброти. Діти запам’ятали,  що вони  разом із батьками повинні відповідати  за  тих,  кого  приручили.

Долучайтесь до виховання свідомого та відповідального покоління!

Пропонуємо переглянути  фото звіт проведення Тижня доброти в ЗДО Прибужанівської сільської ради.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь