A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

А серце пам'ять береже

Дата: 25.02.2019 14:25
Кількість переглядів: 811

А серце пам'ять береже

Фото без опису

   Зимове свіже повітря. Казкова краса ранку, що сходить над нашим рідним краєм. Ми щасливі, що народилися і живемо на чудовій і багатій землі – у нашій  Україні. Як прекрасно жити!  Але пам'ять… Вона не дає нам спокою. Існують дати, про які не варто нагадувати зайвий раз, бо вони не стираються з  народної  пам’яті. 

    Афганістан…  Він увійшов якщо не в кожне серце, то в кожне місто, далеке село. І хоча  відлунала мідь військових оркестрів, відшуміла на південному кордоні радість зустрічі воїнів-інтернаціоналістів, які поверталися додому, його Вічний вогонь пломеніє для нас і сьогодні. І палатиме завжди... Ніхто та ніщо не має бути  забутим. Аби не забути – треба пам’ятати, а щоб пам’ятати – треба знати. Знати  і  пам’ятати. Так вирішили учні закладів загальної середньої освіти Прибужанівської сільської ради й  провели  тиждень історії «А серце пам'ять береже». Тиждень проходив під девізом: «Історія Вітчизни  – історія  майбутнього».  Зокрема, у рамках тижня були проведені заходи, присвячені 30-ій річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. Про цю війну учні знають із кінофільмів, книг, із уроків історії.

    15 лютого 2019 року в закладах загальної середньої освіти Прибужанівської сільської ради відбулись урочисті заходи, присвячені Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ій річниці  виведення військ колишнього СРСР з території Афганістану.

    Учні ще раз згадали  про страшні наслідки війни, про те, що війна – це завжди страшно, а ще,  коли вона була неоголошена, безглузда, нікому не потрібна, а  забрала 4000 молодих українців, 64 яких  з  Миколаївщини. Не всі повернулися. А ті, що повернулися до рідного дому, порядкують на рідній землі, віддаючи їй свої сили і вміння. Вони пройшли пекло війни Афганістану, вони не поповнили списки загиблих, вони  і є тією пам’яттю, що пише історію.

  Заступники директорів із виховної роботи, класні керівники, класоводи, учителі історії, бібліотекарі провели різні заходи. Учні Мартинівської ЗОШ І-ІІІ ст. узяли участь у проведенні мітингу «Болить і досі всім Афганістан», який провели  біля пам’ятного знака воїнам-афганцям  у селі Мартинівське, провели Урок мужності «Афганістан – наш біль», учні Новосілківської ЗОШ

І-ІІІ ст. організували зустріч із воїном-афганцем Данишем І.І., у Дмитрівській ЗОШ І-ІІ ст.  була проведена тематична загальношкільна лінійка на тему: «Афганістан болить у наших серцях», у всіх закладах пройшли виховні години та години спілкування на тему:  «Болить і досі всім Афганістан», «Афганістан – подвиг, обов’язки, трагедія», «Пам'ять без кордонів», «Дорогами Афганістану», були організовані тематичні виставки в шкільних бібліотеках на тему: «Час і досі не загоїв рани – цей одвічний біль Афганістану», «Війна і сьогодення». Учні Прибужанівської ЗОШ І-ІІІ ст. у цей день переглянули документальний фільм «Останній солдат. Афганістан», разом із учителями оформили новий стенд «Час і досі не загоїв рани – цей одвічний біль Афганістану», провели Урок патріотизму: «Крізь пекло  афганської війни», волонтери школи привітали воїнів-афганців. Учні Яструбинівської ЗОШ І-ІІІ ст. переглянули відео презентацію, учні Тімірязєвської ЗОШ І-ІІІ ст. здійснили екскурсію в музей Бойової слави «Наші земляки-афганці»,  переглянули фотографії, документи та архівні матеріали  у музеї Бойової слави.

   Учителі історії провели п’ятихвилинки на уроках історії про події в Республіці Афганістан та інші локальні конфлікти  на території інших держав.

    Педагогічні колективи закладів освіти Прибужанівської сільської ради, які працюють над вихованням в учнів ціннісного ставлення до держави і суспільства, до людей, які живуть поруч, сподіваються, що учні свято будуть пам’ятати сторінки історії.

 

                                                                                                                                  Калина О.П., головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту

Прибужанівської сільської ради

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь