Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика

Дата: 29.05.2018 14:03
Кількість переглядів: 963

Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика

       До  гострих  кишкових  інфекцій  відносяться : черевний  тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, холера.

    Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки.

    При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, що  готувалось з порушенням гігієнічних вимог. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань.

    Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

      Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів  їх  життєдіяльності.

      Захворювання  проявляється в вигляді тих чи інших порушень функцій органів травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкі болі в області живота, за гальна слабкість, підвищення температури тіла.

    Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними  розповсюджувачами є особи  з легким перебігом захворювання і особливо ті,  що  зайняті  в сфері обслуговування населення. А саме - продавці продуктових магазинів,  працівники закладів громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь  рекомендовано:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах   відпочинку виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- не готувати  страви  із запасом; готові страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби,   багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо)  або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання ,     - при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалету.

    У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

    Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Вознесенського міжрайонного управління

Держпродспоживслужби

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь