A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Дмитрівська ЗОШ І-ІІ ступенів. Впроваджуємо шкільні ініціативи

Дата: 18.04.2018 12:10
Кількість переглядів: 799

    Дмитрівська  ЗОШ  І-ІІ ступенів.  Впроваджуємо  шкільні ініціативи.

  Конкурс «Еко-дії на Миколаївщині», який здійснюється в рамках програмної діяльності фонду «ЛАСКА» в рамках програми «Децентралізація просить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агенством США з міжнародного розвитку(USAID), не залишив байдужими й учнів та вчителів Дмитрівської ЗОШ І-ІІ ступенів, адже в нашому мальовничому рідному селі є ряд проблем, пов’язаних зі збереженням довкілля, до вирішення яких можемо долучитися і ми. Тому на першому засіданні ініціативної групи після тривалого обговорення, було визначено основні проблеми, на вирішення яких будуть спрямовані наші ініціативи, а саме: озеленення села, збереження водойм, утилізація відпрацьованих батарейок.

      За роботу всі взялися негайно. Ми знайшли однодумців і помічників серед батьків наших учнів, працівників школи, наших земляків. З розумінням до наших ідей віднеслися перший заступник Прибужанівського сільського голови   Мирослава Зайва,  керівники місцевих сільськогосподарських підприємств.

           Ми помітили, що серед наших односельців є люди, які недбало ставляться до збереження та утилізації відпрацьованих батарейок, які можна побачити  всюди: на вулицях, в плавнях, де пасуться корови, біля житлових будинків. Щоб привернути увагу таких людей, ми виготовили тематичний плакат, що розповідає про шкоду, якої завдають такі відходи довкіллю, також провели конкурс дитячих  малюнків на тему «Здай батарейку – подбай про всіх». Визначити переможців ми довірили усім дмитрівчанам: малюнки були розміщені на спеціальній дошці в центрі села і кожен міг проголосувати стікером за роботу, яка йому найбільше сподобалася. Переможцями загально сільського голосування  стали Єгорова Олена (9 клас), Гулахмедова Ельвіра (5 клас), Ярошенко Анастасія (7 клас).

     Робота в цьому напрямку продовжується. Наш наступний крок – акція зі збору відпрацьованих батарейок та передача їх на утилізацію, а також проведення попередньої інформаційної кампанії «Від дверей до дверей»!

      Кожен етап роботи по впровадженню шкільних еко-ініціатив по-своєму цікавий і корисний для нашого довкілля. Днями група старшокласників з вчителями Солодаєвою В.В та Незабитовською Л.А. здійснили екологічну розвідку в балку за селом до місця де, за спогадами старожилів, витікав струмок чистої води. Допомогли окреслити територію контуру землевпорядник Квашенко Н.О.; трактористи Гаращенко В.А. та Нетребчук А.І. На жаль, струмок замулився, але ми знайшли це місце і зрозуміли, що він  дійсно потребує нашої допомоги. Наступного дня сюди прибули завзяті хлопці Гінда І., Дудін В., Ярошенко Д. та Ачімов Д.А., Квашенко О.А. – наші вчителі. Результатом їх роботи стало розчищення джерела, укріплення ґрунту навколо нього, прибирання сухих бур’янів та сміття на прилеглій території, висадка саджанців верби. Якою радість хлопців, коли на дні викопаної ними ямки з’явилися перші краплі води! Всі з хвилюванням спостерігали за тим, як води стає все більше і більше, отже нам вдалося дати джерелу друге життя, а воно, в свою чергу, буде дарувати в літню спеку життєдайну вологу рослинам і тваринам степу.

         Місце для наступної екологічної розвідки нам підказала мешканка с.Бакай, фахівець соціальних служб  Саган Л.О., яка розповіла, що біля покинутого кар’єру теж є джерела прісної води, але ці місця захаращенні сухими гілками, сміттям, тому поступово замулюються, води стає щороку менше. І ось ми знову беремося за роботу в затишному місці, оточеному пагорбами та деревами ми дійсно знайшли невеличку водойму, схожу на маленьке озерце, але до нього, навіть, підійти було неможливо. Тому перше, що ми зробили – це прибрали цілі гори зрубаних сухих гілок та склали їх неподалік. Наступний трудовий десант повністю змінив це місце: ми вигребли сухе листя, поспилювали сухі дерева та пеньки, розчистили дно озерця. Залишилося облаштувати берег водойми – і можна запрошувати односельців у затишне місце відпочинку на природі, яке ми плануємо впорядкувати з допомогою дорослих.

       Багато цікавих задумок у нас і по озелененню наших сіл Дмитрівки, Бакая, Рюмівського. А почали ми з підготовки місця  для встановлення дитячого ігрового майданчика біля Будинку культури. Без допомоги дорослих Кареніна О.В., Шевченка О.А., Дар’єва М.С. ми б, звичайно, не справилися. За допомогою пил та топорів вони розчистили територію від здичавілих кущів та сухих дерев.

         Взагалі, дуже приємно, що до наших еко-ініціатив з розумінням ставляться старші люди  і допомагають нам. Тому ми вдячні заступнику голови Прибужанівської сільської ради Зайвій М.В., діловоду сільської ради Солодаєвій Л.Я., землевпоряднику Квашенко Н.О., фахівцю соціальних служб Саган Л.О., керівникам господарств Данілову І.Ю., Чокову В.В., Горовому В.В., водію Жарченко О.А., бібліотекарю Яновській О.А., нашим вчителям Лев Г.П., Солодаєвій В.В.,Незабитовській Л.А., Ачімову Д.А., Квашенку О.А., Гулахмедовій С.А., Єрємєєвій Г.В., Гаращенко С.П. і надіємось на високий  результат нашої спільної роботи.

 Конкурс  проводиться   Благодійним  фондом  "Laska" в рамках Програми « Децентралізація приносить кращі результати та ефективність"(DOBRE), що  виконується міжнародною організацією  Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та  фінансується  Агенством  США з міжнародного розвитку (USAID)

      Ініціативна група     Дмитрівської  ЗОШ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь