A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прибужанівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Місячник шкільних бібліотек «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини» (до 100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського)

Дата: 23.01.2019 11:14
Кількість переглядів: 1393

Місячник шкільних бібліотек

«Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини»

(до 100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського)

Фото без опису

    З 1 по 31 жовтня в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек,   починаючи з 2014 року, започатковано щорічне проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек

   У 2018 році місячник присвячено видатному українському педагогу-гуманісту, вченому зі світовим ім’ям  В. О. Сухомлинському з нагоди    100-річчя від дня його  народження.

    Особливо гострою  в сучасному світі є проблема творчого розвитку особистості. Кожна країна дбає про творчий потенціал усього суспільства і кожної людини зокрема. Саме цій меті підпорядкована діяльність освітянських закладів, пріоритетним завданням яких є розвиток творчих обдарувань особистості, надання їй можливості проявляти свої нахили і здібності.

    В. О. Сухомлинський приділяв велику увагу творчому розвитку кожної дитини, спираючись на загальнолюдські, громадянські цінності,  дбав про забезпечення фізичного, морально-духовного, культурного формування особистості, виховання соціально зрілого громадянина України.

   І тут важлива роль належить школі, яка покликана формувати життєві компетентності учня, розвивати його як гармонійну особистість. Адже лише творчо мисляча людина здатна до самовдосконалення, широкого сприйняття світу, розв'язання будь-яких завдань.

   Шкільна бібліотека, як обов'язковий структурний підрозділ закладу загальної середньої освіти, є однією з ланок у системі формування творчого учня, найповнішого розкриття його здібностей і нахилів. Її діяльність спрямована на виховання творчих індивідуумів з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей, формування гармонійно розвиненої особистості дитини, набуття нею соціального досвіду. Шкільні бібліотекарі створюють комфортні умови для повноцінного інтелектуального спілкування дітей і підлітків, сприяють поповненню їхнього інформаційного багажу, надають творчий простір для проведення дозвілля. Залучаючи дитину до читання, сучасна бібліотека не тільки відкриває шляхи до важливих джерел інформації, але й робить значно важливішу справу – сприяє творчій самореалізації особистості. Саме творчість є найважливішою складовою успішної, всебічно розвиненої особистості, тому головною метою діяльності шкільної бібліотеки є створення умов для розвитку такої людини, її духовного зростання та творчої самореалізації засобами книги.

   Цьогорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек сприяв реалізації  основних пріоритетів Нової української школи, зокрема, формуванню покоління, яке здатне вчитися протягом усього життя, продуктивно розв’язувати нагальні проблеми сучасності, розвивати цінності громадянського суспільства.

   У місячнику взяли участь шкільні бібліотекарі, директори закладів загальної середньої та дошкільної освіти, вихованці ЗДО та ЗЗСО Прибужанівської сільської ради та батьки.

   Протягом місячника в закладах освіти Прибужанівської сільської ради були проведені різноманітні заходи. Діти закладів дошкільної освіти із задоволенням відвідали сільські  бібліотеки, адже на них чекали різноманітні ігри, розмальовки до казок, також діти читали казки  та оповідання Василя Олександровича Сухомлинського. Провели майстер – клас «Куточок  книги в групі: зручний, цікавий, розвивальний», переглянули  ілюстративний матеріал за творами педагога, обговорили його, організували книжкові виставки «Василь Сухомлинський - дітям», «Книга -  колиска мудрості і знань».

    У закладах загальної середньої освіти бібліотекарі провели позакласні заходи, тематичні бібліотечні уроки «Все починається  з добра», літературні подорожі  «В. О. Сухомлинський про виховання книгою», організували віртуальні  книжкові  виставки  «Літературна  спадщина  гуманіста, мислителя та педагога Василя Сухомлинського» та віртуальні  подорожі за оповіданнями Сухомлинського  «Творчість В.Сухомлинського – дітям», тематичні виставки   «Серце віддаю дітям». Для батьків  провели заняття-тренінги для  за книгою В.О. Сухомлинського «Батьківська педагогіка».

   Учителі початкових класів на уроках позакласного читання обговорювали з дітьми оповідання В.О. Сухомлинського. Було проведено голосне читання казок, у якому взяли участь учні 1-4 класів. Казки В.О. Сухомлинського поетичні, щирі, дотепні, з глибоким підтекстом, вони пройняті любов′ю до дитини, до рідного краю, ненав′язливо, часом обережним натяком вчать доброзичливості, поваги до старших, розумних та гарних вчинків.

    Шкільні бібліотекарі у рамках місячника провели акцію «Подаруй бібліотеці книгу», провели бесіди «Дітям про В. О. Сухомлинського», «Криниця людської мудрості В. О. Сухомлинського», «Як виховати творчого читача?».

    Протягом місячника діти познайомились із творчою спадщиною Василя Олександровича Сухомлинського, яка зароджує у дитячій душі високі моральні, гуманістичні почуття-любові до батьків, повагу до людей похилого віку, милосердя до немічних.

   

                                                                                                         Калина О.П,

Головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту

Прибужанівської сільської ради

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь